torsdag 10. september 2009

Fine, men ble så lei.

I oppskriftsheftet mitt har jeg hatt liggende en lapp, skrevet på svensk med overskriften spetsmønster. Den kommer opprinnelig fra mamma som fikk den hos en svensk sykepleier som var her i Norge for å jobbe. Siden det ikke var bilde eller noe særlig mer enn mønsterrapporten på lappen, har jeg lenge planlagt å strikke sokker/lester med dette mønsteret. MEN underveis ble jeg så lei, jeg tror det er siden jeg ikke klarte lære meg mønsteret utenatt og dermed ikke klarte å se på tv samtidig, ja jeg innrømmer det! Dette betyr ikke at jeg ikke kan legge ut mønsteret og oppskriften på sokkene /lestene her siden de er nesten egenkomponerte i tillegg til at jeg har endret litt på selve mønsterrapporten.Mønster:

Legg opp 43 eller 47 masker og fordel de på 4 pinner.

Strikk rundt med mønsteret på de første 25 maskene og 2 rett og 2 vrang på de neste.Selve mønsteret:

1.omg. 6vr 13r og 6 vr.

2.omg. 5vr, 2m r sammen. 5r, 1 kast, 1r, 1 kast. 5r, 2 masker rett sammen i bakre maske, 5 vr.

3.omg. 4vr, 2m r sammen, 5r, 1 kast, 3r, 1 kast, 5r, 2 maske rett sammen i bakre maske, 4 vr.

4.omg. 3vr. 2m r sammen, 5r, 1 kast, 5r, 1 kast, 5r, 2 maske rett sammen i bakre maske, 3vr.

5.omg. 2vr. 2m r sammen, 5r,1 kast, 7r, 1 kast, 5r, 2 maske rett sammen i bakre maske, 2 vr.

6.omg. 1vr. 2 m r sammen, 5r, 1 kast, 9r, 1 kast, 5r, 2 maske rett sammen i bakre maske, 1 vr.

7.omg. 2m rett sammen, 5r, 1 kast, 11r, 1 kast, 5r, 2 maske rett sammen i bakre maske.Gjenta fra 1-7 til ønsket lengde.


Så strikker du hel etter ønske. Jeg gjør det på følgende måte:
strikk glattstrikk over de bakerste maskene (de uten mønster) 5,5 cm. fell så slik fra rettsiden: strikk den første pinnen rett, og så tre masker på neste pinne, ta neste maske løst av og strikk neste, Dra den løse masken over, snu. Strikk til du har strikket 3 masker på neste pinne og strikk så to vrangt sammen. Fortsett slik til du har "strikket opp" alle maskene på sidene. Ta nå opp masker på siden av foten. (dette ble litt rotete forklart)

Jeg kom ikke lengre enn dette, men fortsettelsen er å strikke med mønsteret oppå foten og glattstrikk under og felle så til tå når du har kommet til ønsket lengde. Blir meget glad om noen har lyst til å lage et bedre mønster eller strikke disse, legg igjen en kommentar hos meg så jeg kan besøke deg. kanskje jeg lager et pulsvarmermønster av dette etter hvert.

P.S. garnet har jeg kjøpt hos malsen og mor i fargen iris og den er bare helt nyyydelig.